Raspberry Pi alırken aman dikkat! Bilmeniz gerekenler.

yazar:

kategori:

Hoşgeldiniz, bu yazımda sizlere Raspberry Pi ve onu kullanırken edindiğim izlenimleri ve kendi tecrübelerimi anlatacağım.

Raspberry Pi, kısaca Kredi kartı boyutundaki bilgisayar olarak tanımlanabilir. Bilgisayar gibi kullanmanın yanında robotik projeler, akıllı ev kontrol sistemi gibi büyük projeleri bu kart ile yapabiliyorsunuz. Özellikle son çıkan modeller ile içine Windows kurabilir, Normal bilgisayara bile çevirebilirsiniz.

Arduino ile projeler yaparken günlük işimize yarayabilir projeleri yapabiliyoruz. Ancak akıllı ev sistemi gibi büyük ölçekli bir proje yapmak istediğimizde Arduino yetersiz kalabiliyor. Bu durumlarda Raspberry Pi imdadımıza yetişiyor. Özellikle Kablosuz Ağ Erişimi ve Bluetooth desteği ile bu konuda işimizi kolaylaştırıyor.

Raspberry Pi ile projeler yapmak istiyor veya normal bilgisayar kullanmak istiyor olabilirsiniz. Ne yapmak isterseniz, orası size kalmış. Fakat Raspberry Pi ile ilgili bilmeniz gereken birkaç önemli detaya değineceğim. Bu önemli kısımları aşağıda listeledim, sırasıyla bunları açıkladım.

  • Model seçimi
  • Ekipman seçimi
  • İşletim sistemi seçimi
  • Robotik ve Yazılım

1-Model seçimi

Model seçimi konusunda Pi 3 B, Pi 3 B+, Pi 3 A+, Pi 4 B (1G, 2G, 4G, 8G Bellek), Pi Zero WH veya Pi Zero 2 W modellerinden birini seçmenizi tavsiye ederim.

ModelBellekPin GirişleriÇıkış Yılıİşlemci
Pi 3 B1GB40 Adet GPIO Pin2016BCM2837 4-Çekirdek 1.2Ghz
Pi 3 B+1GB40 Adet GPIO Pin2018BCM2837 4-Çekirdek 1.4Ghz
Pi 3 A+512MB40 Adet GPIO Pin2019BCM2837 4-Çekirdek 1.4Ghz
Pi Zero WH512MB40 Adet GPIO Pin2015BCM2835 Tek Çekirdek 1Ghz
Pi Zero 2 W512MB40 Adet GPIO Pin – Lehimsiz2021BCM2710A1 4-Çekirdek 1Ghz
Pi 4 B1GB – 8GB40 Adet GPIO Pin2019 (1G,2G,4G) – 2020(8G)BCM2711 4-Çekirdekli 1.6Ghz
Raspberry Pi Özellikleri.

Eğer bir Robotik veya Akıllı Ev Projesi için kullanacaksanız Pi Zero 2 veya WH modeli sizin için yeterli olur, Ayrı olarak 3 A+, 3 B+ veya 3 B modellerinden birini de tercih edebilirsiniz.

Eğer normal bir bilgisayar olarak kullanmak istiyorsanız Pi 4 (2GB ve Üzeri) modelini öneririm. (Windows için en az 4GB).

2-Ekipman seçimi

Raspberry Pi’yi alırken bazı ekipmanlar da almanız gerekecektir. Bunlar Monitör, Mouse, Klavye, HDMI Kablosu, Ethernet kablosu, Adaptör ve micro SD Karttır. Bu malzemeleri Raspberry Pi’nin Türkiye ana distribütörü olan SAMM Market’ten alabilirsiniz.

Adaptör konusunda uyarmak isterim ki, mutlaka Raspberry Pi’nin lisanslı adaptörünü kullanın. Diğer adaptörler daha az veya daha fazla akım verebileceğinden ötürü güç devresine zarar verebilir, bir daha kartın çalışmamasına sebep olabilir. Bu yüzden adaptör alırken orijinal adaptörü almaya çalışın. Raspberry Pi 4 için alırken USB-C girişli adaptör almanız gerekiyor. Diğer modellerde micro-USB adaptör kullanılmaktadır.

Monitör, Klavye, Mouse gibi ürünler çoğumuzun evinde olduğu gibi Monitör yerine televizyona da bağlayabilirsiniz.

HDMI olarak Pi 3 B+, Pi 3 B veya Pi 3 A+ modellerini kullanıyorsanız HDMI – HDMI kullanabilirsiniz. Eğer Zero modellerinden birini kullanacaksanız mini HDMI dönüştürücü veya mini HDMI – HDMI kablosu; Pi 4 modelini kullanacaksanız micro HDMI dönüştürücü veya mini HDMI – HDMI kablosu almanız gerekecektir.

SD Kart konusunda 32 GB ve üzeri boyutta SD kart almanızı öneririm. 64 GB ise sizin için tavsiye edilen boyuttur.

Eğer kablolu internet kullanacaksanız Ethernet kablosu gerekli olacaktır. Kablosuz internet kullanacaksanız gerekli değildir.

3-İşletim Sistemi Seçimi

Raspberry Pi’nin kendi sitesine giderek Raspberry Pi Imager programını indirmeniz gerekecektir. İndirdikten sonra İşletim sistemini seçebilirsiniz. Eğer Windows kullanacaksanız internette bununla ilgili kaynaklar vardır, ancak dikkatli olmanızda fayda var, ve Windows yüklenmesini pek tavsiye etmem. Benim Önerim Raspberry Pi OS ‘i kurmanızdan yanadır. SD kartı taktıktan sonra yazdırarak yükleyebilirsiniz. Ekipmanları bağladıktan sonra çalıştırabilir ve kullanabilirsiniz.

4- Raspberry Pi ile Robotik veya Yazılım

Raspberry Pi üzerindeki GPIO pinlerini kullanarak robotik projeler geliştirebilir ve kendi robotlarınızı yapabilirsiniz. Bunun için internette bir sürü kaynak bulunmaktadır. Python ile kartı programlamayı öğrenebilir ve daha iyi projeler yapabilirsiniz.

Yazımızın sonuna geldik, böyle yazılar görmek istiyorsanız bize destek olabilirsiniz. Bir sonraki yazılarda görüşmek üzere, hoşçakalın.