Merhaba dostlar, bu yazıda sizlerle bir konudan bahsetmek istiyorum. Biliyorsunuz ülkemiz zor günlerden geçiyor ve ben de ülkede bir şeyler üretmek, bir şeyleri değiştirmek için çabalıyorum. Bunun için ülkemizde uygun fiyatlara bir şeyler üretilmesi, farklı projeler geliştirilmesi ve daha iyisi bunun dünyaya açılması, dünyada isminin yankılanmasını çok isterim. Bunun için yaptığım bir çalışma olan, herkesin bir şey üretmesini kolaylaştırmak için bir sıfırdan atölye kurulumu yapmak isteyenlere rehberlik etmek için bu yazıyı yazdım. Sıfırdan atölye nasıl kurulur sorusunun cevabını arıyorsanız doğru yerdesiniz. Sadece bir masanızın olması sizin için yeterli.
Sıfırdan başlangıç seviyesi bir atölye kurmak için gereken malzemeler şu şekildedir:
- Multimetre
- Lehimleme Seti
- Tornavida Seti
- Kesme Matı
- Elektronik Set (Arduino, Raspberry Pi vs.)
Bu malzemeler ne işe yarayacak, nasıl temin edebiliriz, bu soruları yanıtlayalım.
1-Multimetre
Multimetre, akım ve gerilim ölçümü yapmakla birlikte farklı işlevlerde bulundurabilir. Bu alet özellikle elektronik ile uğraşanlar için çok gereklidir.
2-Lehimleme Seti
Lehimleme seti hemen hemen tüm atölyeler için gerekli, özellikle elektronik set aldığınızda bazı kısımları lehimsiz geliyor ve kullanabilmeniz için lehimlemeniz gerekiyor, bu nedenle lehim seti önem arz ediyor. Profesyonel bir lehim istasyonu almanıza gerek yok. Bunun için havya, lehim teli, havya standı, yan keski ve lehim pastası yeterli olacaktır. Bu işi yapmadan önce YouTube’ta yayınlanan nasıl lehim yapılır videolarına mutlaka bakın. Havyaların sıcaklıkları 300 dereceye varabildiği için kullanırken dikkatli olun.
3-Tornavida ve Gereçler
Eğer robotlar yapmak istiyorsanız tornavida kesinlikle gerekli, çoğu alanda kullanılan bu aleti maker olmak istiyorsanız kesinlikle almalısınız. Eğer uzun ömürlü bir ürün isterseniz Xiaomi’nin powerbank’a benzer tornavida setini inceleyebilirsiniz, veya farklı tornavida setlerine göz atabilirsiniz.
4-Kesme Matı
Lehim gibi araçları kullanacaksanız kesme matı kesinlikle önemli, masanızı kesme işlemi ve lehimleme yaparken koruyor. Özellikle bu işler için alınması gereken bir ürün. Bu yüzden en az A3, benim önerim ise A2 boyutunda bir mat almanızı öneriyorum.
5-Elektronik Set
Tüm ekipmanları topladık şimdi üretme zamanı dediğimizde bize elektronik bir set gerekecek. Arduino’dan başlayıp yavaştan Raspberry Pi’ye geçmenizi öneririm. Arduino başlangıç seti alıp YouTube’dan eğitimleri izleyip kendinizi geliştirebilirsiniz.
Ürünler ve Linkler
Bu bölümde Robotizmo.net (benim de sürekli kullandığım) siteden bu parçaların sizlerle linkini paylaşıyorum, isterseniz bu linklerden temin edebilirsiniz.
A2 Kesme Matı: https://www.robotizmo.net/kesme-mati-a2-cutting-mat
Lehimleme Seti: https://www.robotizmo.net/60w-isi-ayarli-kalem-havya-cantali-lehimleme-seti
Yan Keski: https://www.robotizmo.net/plato-170-yan-keski
Tornavida Seti: https://www.robotizmo.net/31in1-degistirilebilir-uc-tornavida-seti
Ölçü Aleti: https://www.robotizmo.net/multimetre-dijital-olcu-aleti-dt830d
Arduino Set: https://www.robotizmo.net/arduino-egitim-seti-uno-r3-ch340-l-paket
2WD Araç (opsiyonel): https://www.robotizmo.net/2wd-araba-kit-cok-amacli-mobil-robot-platformu
Uyarı: Robotizmo.net ile sponsorluk yapılmamıştır, bu siteden çok sayıda alışveriş yaptım ve hiçbir sıkıntı ile karşılaşmadım. Bu nedenle bu siteyi öneriyorum. Dilerseniz siz Robotistan, Robo90, Robotzade, Robolink, SAMM market gibi sitelerden bakabilirsiniz.
Bu yazımızın sonuna geldik, bu tarz yazıları takip etmek için bültene abone olabilirsiniz. Ayrıca bu içeriği paylaşabilirsiniz. Diğer yazılarda görüşmek üzere, hoşçakalın.