M1 işlemciler nasıl? (6 aylık M1 işlemcili MacBook Pro deneyimlerim)

Merhaba teknoloji severler, bu yazımda M1 işlemcilere değineceğim, M1 işlemcili MacBook Pro hakkında deneyimlerimi paylaşacağım. Haydi başlayalım

Geçen yazımda hatırlıyorsanız çıkması beklenen “M1X” işlemci ile ilgili tahminlerde bulunmuştum. Bu yazımda M1 işlemcinin hızı ile ilgili yorumlar yapacağım. İlk öncelikle M1 işlemci çıkmadan önce WWDC20 etkinliğinde Apple Silicon Platformu ve macOS Big Sur duyurulmuştu. Bunun yanında geliştiriciler bu platforma karşı uyumlu uygulama geliştirebilsin diye DTK (Developer Transition Kit) duyurulmuştu. Şimdi WWDC’yi uzatmayacağım, bu DTK isimli bilgisayar Mac mini tasarımı taşıyordu, iPad Pro ile aynı işlemciyi taşıyordu; içinde macOS Big Sur yüklüydü. Geliştiriciler M1 işlemciler tanıtılana kadar bu cihaz üzerinde çalıştı. Kasım ayında M1 işlemciler ve onunla birlikte M1 işlemcili Mac mini, MacBook Air, MacBook Pro tanıtıldı. Daha sonradan 24 inç iMac ve M1 işlemcili iPad Pro’lar tanıtıldı. Bu taraf ile lafı dolamak istemiyorum, M1 işlemcinin özelliklerini son kısma bıraktım.

Benimde M1 işlemcili bir MacBook’a sahip olma fırsatım oldu, ben de yaklaşık 6 aydır kullanıyorum ve açıkçası performansından çok memnunum, bilgisayarın kendisi hızlı bir şekilde açılıyor ve uygulamalarda hızlı bir şekilde açılıyor. Benim sahip olduğum donanım minimum olan 8GB ram ve 256GB depolamalı olan modeldir. Bu model en düşük donanım olmasına rağmen gerçekten çok hızlı. Tarayıcı üzerinde kasmalar yaşanmıyor. 4K video rahatça oynatabiliyor, Video montajlanabiliyor ve uygulama geliştirme yapılabiliyor. Grafik performansları, CPU gücü, yapay zeka performansı katlanarak arttı. M1 MacBook’lar ile sessizce çalışabilir ve iş yapabilirsiniz.

Avantajları

Avantajları olarak macOS işletim sisteminin uyumlu ve kullanıcı dostu olması, Donanım ile iyi işler çıkarması, donanımın güçlü olması var. iPhone veya iPad ile tam uyumluluğu, İçerik üretici ve geliştiriciler için esneklik sağlaması ve taşınabilirliği öne çıkıyor. Ayrıca pil ömürleri MacBook Air’de 18 saat, MacBook Pro üzerinde 20 saate kadar çıkabilmesi de var. 

Dezavantajları

Dezavantajları’da yok değil, dezavantaj olarak, fiyatların dolar kaynaklı yüksek olması var. Bunun yanında her oyunun çalışmaması, Windows yüklenememesi, port sayısının az olması, minimum donanımın düşük olması ve kamerası sırayla geliyor. Kamera olarak MacBook Air ve Pro modelleri üzerinde bulunan kamera hiç yakışmamış gerçekten, 720p kameranın artık güncellenmesi gerektiğini düşünüyorum. 

Windows konusunda eğer windows size gerekecekse yanınızda ayrı bir windows pc bulundurmalısınız. Oyun konusunda MacBook yerine, o fiyata bir sürü oyuncu bilgisayarı var, onlardan birini tercih etmeniz daha doğru bir tercih olacaktır.

Ek olarak alırken 256GB depolama bir süre sonra yetersiz gelebilir. Eğer disk üzerinde her şeyi tutuyorsanız sıkıntı çıkarmaz ama benim gibi sürekli disk bağlamayı sevmeyen biriyseniz satın alırken minimum 512GB almaya dikkat edin. Bende bir sonraki modelde minimum 16GB ram ve 512GB ssd tercih edeceğim. Ekran olarak 2K çözünürlüğe sahip bir ekran karşımıza çıkıyor. Tam film izlenmelik bu ekran güzel ama geliştirilebilir.

M1 özellikleri

M1 işlemci 8 çekirdekli 5 nm üretim süreci ile üretilen bir işlemcidir, Arm64 mimarisine sahiptir ve bunu içeren modeller 16GB ram ve 2TB ssd’ye kadar arttırılabilir.

4 Firestorm (Yüksek Performans) + 4 Icestorm (Yüksek Güç Tasarrufu) toplam 8 çekirdek bulunduruyor. 5 nm üretim süreci ile üretilmiştir.

Bu nanometre (nm) ile işlemciler ilgili ayrı bir yazı yazacağım.

Bu yazıda M1 işlemcinin özelliklerine çok değinmedim, işlemciler ile ilgili ayrı bir makale çıkaracağım, o makaleyi de okumayı unutmayın.

Bu yazımızın sonuna geldik, görüşlerinizi yorumlar kısmına bırakabilirsiniz. Bir sonraki yazılarda görüşmek üzere, kendinize iyi bakın.